header-simple
singular

Where ART Thou? 2022 – Apel deschis pentru ateliere

IUNIE – IULIE. 2022, TIMIȘOARA / BUCUREȘTI


Where ART Thou? este un proiect inițiat de Rezidența BRD Scena9 în parteneriat cu Simultan festival. WhAT este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație. WhAT readuce și în 2022 în atenția publicului discuțiile pe tema conexiunilor existente între artă, noile tehnologii și societate. 

Conceptul WhAT 2022 mizează pe statusul invizibilității individuale sau colective în încercarea de a proteja identitatea individuală în interacțiunea din mediul digital. Totodată, oferă o analiză critică asupra aspectelor de exploatare și control ale tehnologiei digitale, conștientizarea situației și a posibilelor consecințe ale utilizărilor actuale ale noilor tehnologii, rețelele sociale, big data și sistemele de supraveghere.

În acest an, programul propune două dimensiuni:
O serie de 6 ateliere intensive de formare și mentorat susținute de teoreticieni și practicieni români și internaționali, cu preocupări constante în a ceea ce însemna impactul tehnologiei asupra societății. 
O expoziție itinerantă ce va rezulta din selecția a 3-5 dintre cele mai bune idei în urma participării la atelierele de formare.

Atelierele vor avea loc la București și Timișoara.ATELIERE TIMIȘOARA

22 – 24 iunie | Peter Osborne (UK) – Trei stadii ale supravegherii
Pornind de la câteva teorii ale supravegherii, atelierul se va concentra pe cele 3 stadii ale supravegherii: apariția, dezvăluirea și dramatizarea supravegherii.
Deadline: 20 iunie, ora 12:00

25 – 27 iunie | Radu Uszkai (RO) – Etica supravegherii și panopticonul digital/algoritmic
Tema centrală a atelierului rezidă în decuparea și analizarea mizelor și riscurilor etice ale
noilor tehnologii digitale și algoritmice ale supravegherii.
Deadline: 22 iunie, ora 12:00

29 iunie – 1 iulie | Nicolas Montgermont (FR) – Explorarea spectrumului radio
În cadrul atelierului, participanții vor putea explora complexitatea undelor radio artificiale și naturale ( Wifi, radio FM, Bluetooth, cuptoare cu microunde, tunete, sateliți, avioane, TV.)
Deadline: 27 iunie, ora 12:00


ATELIERE BUCUREȘTI

10-12 iunie| Arnaud Eeckhout și Mauro Vitturini (BE) – Limbaj, sunet și control
Atelierul propune o analiză a substraturilor artistice, filosofice și sociale ale sunetului ca formă de control, instrument de arhivare și urmărire, dar și ca armă.

17-19 iunie | Johannes Grenzfurthner (AT) – Context Hacking
Termenul context hacking este un stil specific de acţiune politică care se bazează pe o analiză atentă a paradoxului de putere, transformând-o în punctul de plecare pentru intervenții subversive.

1-3 iulie | Sarah Grant (USA/DE) – Supravegherea în diferite contexte
Atelierul se va concentra pe aprofundarea termenului de supraveghere în diferite contexte și pe operaționalizarea ideilor propuse de participanții selectați.


ÎNSCRIERI

Programul se adresează celor care-și doresc să dezvolte idei într-un cadru colaborativ (artiști, creativi, programatori, dar și teoreticieni din România) și să realizeze proiecte artistice sau teoretice care intersectează arta, tehnologia și societatea. Încurajăm să se înscrie persoane cu interes și cu o minimă experiență practică sau activitate teoretică în utilizarea și aplicarea noilor tehnologii în contexte culturale, indiferent de domeniul artistic în care activează.

Selecția participanților la cele 6 ateliere va fi realizată de către curatorii și echipa de proiect.

Participanții ale căror lucrări o să fie selectate pentru a fi produse vor primi un onorariu și un buget de producție, în funcție de nevoile lucrării.

Înscrierile la ateliere se fac completând formularul de aici.
Participarea la ateliere este gratuită.

Mai multe detalii despre program aici.


Where ART Thou este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și de Fundația9.
Partener de producție în Timișoara Plan Zero.

footer-simple