header-simple
singular

Lumini Captivante 2022 / 2023

Perturbarea obiceiurilor digitale prin intervenții multimedia, instalații sonore și performance

Un proiect dezvoltat de SIMULTAN.org, parte a programului Timișoara 2023 – traseul Lumini captivante.

Este anul 2023 și lumea este plină de utilizatori media. Lipsa timpului îi preocupă pe toți, așa încât nimeni nu are cu adevărat timp să se gândească la acesta, să-l înțeleagă. Cu cât avem mai puțin timp la dispoziție, cu atât mai multă informație e disponibilă pentru a ne investi timpul în ea. Cursorul se mișcă întotdeauna înainte și promite în mod constant satisfacție prin intermediul unui alt moment crucial din scenariu. Evoluăm spre un viitor perfect dar în același timp trăim în mod continuu în trecut, din moment ce orice nouă experiență este evaluată numai în raport cu amintirile noastre. Dar cum poate fi posibilă orice nouă experiența fără o imediată analiză asupra a tot ceea ce s-a întâmplat înainte? Până la urmă, întrebarea este dacă utilizatorii din ziua de astăzi se alimentează din media sau viața noastră a devenit instrumentul care îi impulsionează…

Lumini captivante propune redirecționarea atenției de la lumina artificială a dispozitivelor către lumina interioară a oamenilor. Noile tehnologii ne pot ține izolați în propria noastră bulă, dându-ne un fals sentiment de conexiune, dar sunt și instrumente generatoare de conținut .

PROGRAM 2022 / 2023

În 2022 ne propunem să încurajăm privitorul să-și orienteze adicția la tehnologie către conținut cultural și incluziune digitală, să generăm noi conexiuni prin intermediul unor experiențe comune și să reflectăm și mai mult asupra noilor tehnologii. Pe parcursul anului ne vom revedea pe malul Begăi într-o nouă serie de incursiuni sonore și vizuale, vom sta de vorbă cu străinii prin intermediul unor obiecte urbane utopice retrofuturiste și vom îmbina în mod creativ artele vizuale, arhitectura, sociologia, antropologia, istoria, electronica, ingineria, cu noile unelte și tehnologii digitale printr-o nouă serie de workshop-uri.

Proiectele pe care le vei putea urmări / descoperi în 2022 dar și în 2023:

Narațiuni Sonore 2021: Ioana Vreme Moser, Arboreal Receptors
Photo: Andreea Săsăran

NARAȚIUNI SONORE
iulie – octombrie 2022 / 2023

Proiectul urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social. Traseul fizic traversează un peisaj urban pe malul canalului Bega, cu o încărcătură istorică diversă și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni performative sau intervenții.
Narațiuni Sonore reunește practicieni și profesioniști locali și internaționali, artiști care activează în domeniul artelor sonore și/sau vizuale, folosind orașul ca platformă pentru explorare și cercetare artistică, printr-un proces ce esențializează fenomenul tranziției urbane, a memoriei și temporalități

https://sonicnarratives.simultan.org/ro


METALORGANUM, o instalație audio-vizuală interactivă creată de Sillyconductor & Cote
Photo: Alex Boca

PROGRES. Schimbări de paradigmă
octombrie – noiembrie 2022 / 2023

Îmbinând în mod creativ artele vizuale, arhitectura, sociologia, antropologia, istoria, electronica, ingineria, cu noile unelte și tehnologii digitale, PROGRES este un proiect pilot de testare a modalităților de folosire a atelierelor S.T.P.T. pentru evenimente culturale în 2023, ca un proces participativ în tranziția spre MultipleXity – centru pentru artă, tehnologie și experiment, principala moștenire a orașului în urma titlului de Capitală Culturală Europeană.
https://paradigmshifts.simultan.org


Photo: Andreea Săsăran

De vorbă cu străinii
septembrie 2022 / octombrie 2023

O rețea de obiecte urbane, cabine utopice retro-futuriste, funcționând ca niște portaluri comunicaționale conectate între ele prin care utilizatorul va putea crea interacțiune cu o persoana străină aflată la distantă, într-un alt oraș. Cabinele vor folosi diferite sisteme comunicaționale, sonore, vizuale sau tactile.
Fiecare instalație va fi dezvoltată de către un colectiv artistic invitat din Timișoara și alte orașe partenere.


Photo: Andreea Săsăran

Scenarii Imprevizibile
aprilie – iulie 2023

Proiectul urmărește crearea unor momente neobișnuite în locuri de rutină zilnică și trezește instinctul trecătorilor de a se bucura de momentul prezent. Echipe mixte de artiști (teatru, muzică, arte vizuale, dans, arhitectură) și voluntari vor crea scenarii de acțiuni de tip flash mob – o simfonie redată prin sonerii de telefoane mobile sau gesturi stereotipice urbane performative.


Photo: Daliana Iacobescu

Tactici Temporare
iulie – septembrie 2023

O scenă nomadă (car alegoric) pentru proiecte transmedia care utilizează diferite tehnologii ca instrument de dialog, mergând până la periferia orașului pentru a experimenta modalități noi de interacțiune socială și culturală.


Lumini Captivante este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar general al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara şi al Consiliului Local Timișoara.

Abonează-te la newsletter și primești direct în inbox noutăți despre proiectele noastre.

footer-simple