header-simple
singular

NARAȚIUNI SONORE / SONIC NARRATIVES 2022

01 — 09 OCTOMBRIE 2022, TIMIȘOARA
Facebook event


NARAȚIUNI SONORE revine cu o nouă ediție în perioada 1 – 9 octombrie 2022. Evenimentul se desfășoară pe un traseu fizic și imaginar, care urmărește conștientizarea spațiului urban, trăit, explorat și (re)descoperit, a ecologicului de tip emoțional, acustic, senzorial și social. Traseul, care pornește din centrul orașului, pe malul canalului Bega, către periferie, traversează un peisaj urban cu o încărcătură istorică diversă și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale. Asociația Simultan propune publicului un program de nouă zile ce va include instalații, ateliere, performance-uri sonore, audiții, plimbări sonore și prezentări de artist.

„frunzele uscate suflate de o briză ușoară, sau căderea lor
o crenguță minusculă care se rupe sub talpa ta când pășești
albine, muște și greieri
un cântec de pasăre pe care îl auzi pentru că, pentru o clipă, te desprinzi de fluxul tumultuos al cotidianului
vorbire calmă sau o șoaptă
foșnetul trecător al hainelor
rezonanța surprinzătoare a unui spațiu arhitectural
pașii pe o stradă goală
pâlpâirea sonoră a unui neon
sunetul unei porți care se închide

Oare poate un cântec de păsări distorsionat, în masa sunetelor de trafic, să te facă conștient de efectul zgomotului asupra faunei orașului? Poate arta să te facă să fii mai atent la detaliile sonore? Oare poate un vapor să transporte sunete subacvatice, ca o reminiscență a călătoriilor trecute? Știi cât de diferit este sunetul râurilor, pârâurilor, lacurilor, oceanelor, fântânilor sau al apei potabile? Îți poți imagina sunetele ascunse ale stației de tratare a apei sau ale apei care curge pe distanțe lungi în conductele orașului? Îți poți „imagina” un sunet?

În aceste vremuri de precaritate și nesiguranță crescândă în ceea ce privește viitorul, spațiile noastre publice sunt manifestarea unei contradicții, dacă nu a unei rele intenții: scenele sunt mai mari, luminile sunt mai strălucitoare, iar sunetele sunt mai puternice. Concurența pe „vizibilitate” țipă la radio și TV cu hipercompresii, cu spoturile publicitare mai tari cu 5 decibeli, cu muzică urlând în baruri și restaurante, lăsându-ne literalmente fără cuvinte. Zgomotul spațiilor noastre publice limitează comunicarea interpersonală și ne alienează.

NARAȚIUNI SONORE propune o intervenție mai reținută asupra spațiului public. Vă invităm să ascultați în jurul vostru cu atenție ȘI intenție, să vă concentrați pe detalii, să apreciați discreția și să vă bucurați de liniștea atât de rară. Vă invităm să vă reduceți propria amprentă sonoră în viața de zi cu zi. Vă invităm să vă apropiați de lucruri, să închideți ochii și să ascultați fără teama de imaterialitatea sunetului, sau de absența suportului vizual. Vă invităm să vă bucurați de sunetele mici, de rezonanțele ascunse sau cele secrete ale orașului.”
— Anamaria Pravicencu, co-curator

Artiștii participanți:
Maria Balabaș [RO], Vlad Brăteanu [RO], Valentin Cernat [RO], Raul Keller [EE], Michal Kindernay [CZ], Jacob Kirkegaard [DK], Nicolas Montgermont [FR], Nava C2 (Rareș Moldovan, Dorian Bolca, Ilie Duță) [RO], Anamaria Pravicencu [RO], pablo sanz [ES], Nika Schmitt [NL], Sillyconductor [RO].


În perioada 2 – 5 octombrie, la Comenduirea Garnizoanei, au loc patru prezentări ale artiștilor Jacob Kirkegaard, Valentin Cernat, “Standarde duble”, Nika Schmitt, “Mașinile timpului” și Raul Keller, “Spațiul ca impuls creativ”.

“WITH(IN) BEGA” este o lucrare sonoră creată de artistul pablo sanz pentru linia de Vaporetto V1 care navighează pe canalul Bega, de-a lungul Timișoarei. Proiectul explorează vitalitatea auditivă, alta decât cea umană, a ecosistemelor de apă dulce, ascultând biodiversitatea acvatică și riverană și dezvăluind o lume ascunsă a sunetului subacvatic. 

Instalația sonoră “apă curentă” a artistului Vlad Brăteanu constă în 9 paie metalice supradimensionate ce plonjează în Bega de pe fosta terasă a clubului Pod 16 și aduc apa pe uscat. Reflectând asupra sistemului public de apă al Timișoarei și a diferitelor metode de tratare a apei potabile, lucrarea subliniază importanța apei din Bega și a ciclurilor hidrologice pentru comunitate.

„BirdHouse” este o instalație publică creată de Sillyconductor care produce păsări artificiale anticipând dizolvarea totală a complexității păsărilor. Datorită densificării continue a conurbațiilor, poluarea fonică în limitele orașului a atins niveluri fără precedent. Acest lucru nu afectează doar locuitorii umani, ci are repercusiuni directe asupra faunei urbane și în special a păsărilor.

Cum se aude orașul în zori de zi, în mijlocul zilei sau în miez de noapte? Curioșii au ocazia să participe la 3 plimbări sonore alături de Maria Balabaș, organizate în trei momente diferite ale zilei.

“Phonotropic Blindness NO.III” este o compoziție sonoră creată de artistul Michal Kindernay ce redă viață apei în diferitele sale forme: de la izvoare minerale, prin curgerea apei îmblânzite în țevile din casele noastre, până la zgomotul întunecat al adâncurilor mărilor și oceanelor, cu ingrediente ale sunetelor de transport, comunicare și industrie. Compoziția sonoră pe multiple canale dezvăluie relațiile fragile dintre micro și macro-evenimente din apele subterane și mediul industrial.

Grupul Nava C2 prezintă “Conuri Sonore”, o serie de lucrări sculptural experimentale, work in progress, care intenționează să capteze, să amplifice și să redea sunetul peisajului urban de pe malul Begăi.

Oedip la Timișoara revizitează un text de teatru clasic (tragedia greacă Oedip la Colonos de Sofocle) printr-o abordare de actualitate, care pune în centru fenomenul migrației și drama refugiaților din Timișoara. Spectacolul audio disecă efectele migrației asupra Timișoarei ca relație între istoria ei urbană, fenomenul global al migrației în Vestul Europei și valoarea literaturii dramatice clasice în abordarea unor teme de actualitate imediată. Un proiect în regia lui Mihai Lukács, produs de Centrul Dialectic.  

Artistul sonor și de radio Nicolas Montgermont va crea un performance site-specific pe malul Begăi.

“Play me a river” vă invită la Aethernativ să navigați pe râurile Europei prin microfoanele unor artiști sonori. Proiectul reunește artiști care lucrează cu peisaje sonore și înregistrări de teren. În fiecare lună, platforma a găzduit până la trei rezidenți online din diferite țări europene, care locuiesc în orașe cu un râu. Aceștia au creat lucrări sonore care reflectă identitatea râului din orașele lor.

Deși a început toamna și e din ce în ce mai răcoare, “Sunetele noastre preferate” vă invită să petreceți timp pe fundul unei piscine – cea de lângă terasa River’s Tale –, pe malul apei și să ascultați lucrări sonore ce au ca temă apa. Sună ca o anecdotă, dar în realitate este un spațiu în care se crează un fel de magie a invizibilului împărtășită cu alți ascultători. Anamaria Pravicencu a selectat o serie de compoziții sonore și creații radiofonice care au ca temă apa, mediul sonor urban și chestionări despre ecologiile sonore ale prezentului și cele ale viitorului.

Atelierul “O carte poștală sonoră cu Timișoara” coordonat de Anamaria Pravicencu și Sillyconductor propune explorarea străzilor Timișoarei cu microfonul în mână și căștile pe urechi pentru a crea mici portrete sonore ale orașului așa cum îl vedem și auzim fiecare dintre noi. 

Artista Anamaria Pravicencu propune “Un stol de păsări”, un atelier/performance destinat elevilor. Un stol de păsări traversează piețele și străzile orașului, intră în mall-uri și cafenele, ne încântă și ne deranjează deopotrivă. În grupuri mici gălăgioase sau delicate, în linie, în staționare sau grămadă, făcând balamuc sau doar cântând liniștit, grupul nostru de păsări de toate speciile locale și de sezon, încalcă legile naturii și zboară împreună ca să ne surprindă în momentele banale ale vieții cotidiene, să ne bucure, să ne reamintească de rolul faunei în oraș și să ne convingă să fim mai buni cu animalele.

Inspirată de modelul corurilor de amatori inițiate de artiștii Phil Minton și Antye Greie, Maria Balabaș vă invită la atelierul/performance “Cor de vânt și ploaie”, să vă imaginați că sunteți briza ușoară care abia mișcă frunzele plopului, vântul de toamnă care aleargă peste câmpii, rafalele de vânt cu ploaie din furtuni, crivățul năprasnic sau poate o ploaie lejeră cu picături relaxate la streașină sau o răpăială energică pe un acoperiș de tablă. Toate aceste sunete, reproduse cu vocea și cu gura, împreună într-un cor dirijat, pot crea un peisaj sonor impresionant și o amintire extraordinară.

Programul complet și mai multe informații pe site
https://sonicnarratives.simultan.org/ și Facebook event


Un proiect dezvoltat de SIMULTAN org, parte a programului Timișoara 2023 – Lumini captivante.

În parteneriat cu: Direcția Județeană pentru Cultură Timiș – DJCTGoethe InstitutCentrul Cultural GermanCentrul Cehsinguhr projectsSEMI SILENTRIVERSSSOUNDSDZESTRASTPT

footer-simple