header-simple
singular

Simultan Media Archive – P.A.V. SIBIU

28 IUNIE — 3 IULIE 2022, FACULTATEA DE LITERE ȘI ARTE DIN SIBIU (ULBS) / Intrare liberă
Facebook event

Prezentare in cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu FITS 2022 // PAV -platforma de arte vizuale

Colaborarea dintre Asociația SIMULTAN și Facultatea de Arte și Design din Timișoara a avut drept scop inițierea unui program curatorial având ca bază de lucru Arhiva Media Simultan cu peste 800 de titluri/lucrări, dezvoltată în urma celor 16 ediții a SIMULTAN festival.
Cei cinci masteranzi, coordonați de Maria Oroșan-Telea, au realizat selecții curatoriate ghidați fiind de interesele teoretice personale, dar și de dinamica arhivei online, de nenumăratele posibilități de asociere între materialele video existente.

Distorted res publica. Asediul persoanei
Cătălin Beldean a urmărit invazia fragmentară de imagini preluate și distorsionate care intră în consonanță cu distopia manipulării și a minciunii.

„La început totul era catifelat și neted. Și așa și vrem să fie.

Această selecție prezintă instrumentul abraziv cu ajutorul căruia netezim. Pornind de la imagini găsite prin contingență cu rupturi bruște și violente din realitatea înconjurătoare, trecem la repetiții debalansate și exagerate, la distorsiuni de glitch ce se nasc din odioasele prezentări verosimile ale știrilor (the news) care aduc ofense atât de grave încât până și mașina lipsită de suflet le reprimă. Spre final, după poleire, când lucrurile tind să se uniformizeze, putem găsi puțină pace, acolo unde omul lipsește din peisaj, devine înlocuit de mașină. Mașina își găsește lăcașul. Televizorul, plasma, monitorul sau proiectorul își pierd sensul și folosul.”
www.archive.simultan.org/curators/catalin-beldean

Bodies
Loredana Ilie s-a oprit asupra corporalității.

„Selecția de filme prezintă diverse ipostaze ale corporalității, unde acesta joacă rolul principal îndreptându-se pe rând către varii direcții: Corpul este subiect
Corpul este protest
Corpul este fluid
Corpul este traumatizat
Corpul este artist”
www.archive.simultan.org/curators/loredana-ilie

Anthropocene, cyborg
Selecția Isabellei Madarász se referă la tehnologie și natura puternic modelată de om.

„Activitățile umane precum industrializarea, globalizarea, colonizarea, într-un cuvânt comportamentul abuziv a societății de consum, amprentează puternic mediul înconjurător. Procesul nu este unul recent, întrucât acesta s-a conturat în secole.

Tehnologizarea masiva a avut un impact major asupra ființei umane din toate punctele de vedere, dar în special asupra relațiilor interumane. Aceasta paradigmă a cyborgului marchează elasticitatea limitelor dintre organisme vii și tehnologie. The cyborg is our ontology; it gives us our politics. Întreaga selecție de filme ilustrează acest aspect.”


www.archive.simultan.org/cura…/isabella-madar%C3%A1sz

numai ce văd fără să mă uit în oglindă sînt eu
Pentru Marina Paladi criteriul de selecție a fost chestionarea identității personale în raport cu lumea exterioară.

„În contextul pandemic s-a vorbit tot mai mult de intimitate, nevoia de a-ți redescoperi sinele și de a trăi în propria interioritate. Cu toate acestea, necesitatea existenței unei conexiuni cu lumea exterioară a devenit, în același timp, tot mai indispensabilă și mai vitală. Aproape că există o nevoie intimă de definire a propriilor identități doar prin reperele din exterior și prin relațiile cu ceilalți. Însă cât de esențială este validarea din exterior? Cum ne plasăm pe scena lumii și care este rolul exteriorului în formarea noastră?

Autoarele video-urilor selectate, caută să-și depășească individualitatea și să îmbrățișeze în totalitate exteriorul pentru o refacere interioară ulterioară.”
www.archive.simultan.org/curators/marina-paladi

Slam Dunk
Gavril Pop a realizat o selecție de filme în care mișcarea, dansul, sportul sunt elementele dominante.

„Aruncarea, săritura, mișcarea, înotul, aplecarea, ținerea, strângerea, alunecarea, căderea, jocul, călăria, împușcarea, lovirea, văzul, strategia, distracția, relaxarea, lupta, renunțarea, câștigul, pierderea, ochelarii, orbul, piciorul, mâna, simetrie, direcția, decepția, paleta, bâta, vânătaia, războiul, antrenamentul, timpii, cronometrul, ceas, vâltoarea, transpirația, haina, holul, anticamera, vestiarul, animal, alăturarea, inamicul (sau nu), placa, piesa, golul, poarta, sunet, suport, teren, văzând, spectacol, dar lipsesc piese din circuit, spectatori, dans, dans, ritm, ritual, repetat de atâtea ori, antrenor, mentor, discipol, general, comandant, soldat, rezervă, număr, static, piesa, o conversie dintr-o stare în alta, disciplină, inexact, segment, lifestyle, oboseală, a pierdut un membru și un deget, continuă, situație care urmează, cadru, învățat, repetat și așa mai departe, stop. Legătura din suma tuturor. Oricare viitor posibil să încercuiască.”
www.archive.simultan.org/curators/gavril-pop

Proiectul SIMULTAN [media archive] propune (re)constituirea unei baze de date online, o arhivă digitală bazată pe lucrările video selectate în cei 16 ani de ediții ale festivalului Simultan, dar și al altor materiale documentare (video și audio) începând cu 2005 și până în prezent.

Termenul „arhivă” poate defini diferite lucruri: este un verb, un substantiv și o strategie de păstrare. În ultimele decenii, teoreticieni ca Jaques Derrida și Michel Foucault au extins semnificația politică și socială a arhivei. Ca urmare, ideea noastră despre arhivă s-a transformat dintr-o noțiune mai tradițională când ne referim la arhive (o percepem ca o colecție de înregistrări și locația în care sunt păstrate). Odată cu neutralitatea sa spulberată, ideea arhivei este de a construi și de a susține memoria culturală.
www.archive.simultan.org


Parteneri:
Asociația Simultan
UVT – Facultatea de Arte din Timișoara
DRAFT – curatorial program
CICASP – centrul de cercetare
FITS – Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
PAV – platforma de arte vizuale

Finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte
Un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

footer-simple