header-simple
singular

Erik Bünger – The Girl Who Never Was lecture/performance

23 oct. 2021, 18:00
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely – Sala Studio / Eveniment Facebook

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile (35 de locuri). Înscrierile se fac completând formularul de aici.

Proiectele lui Erik Bünger se concentrează pe fenomene, despre care se presupune că se află dincolo de domeniul limbajului, unde concepte precum voce, corp, imagine și natură alcătuiesc zone de indeterminare – simultan în interiorul și în afara limbajului. În prelegeri performance, videoclipuri, texte și compoziții muzicale, el explorează modul în care astfel de concepte, făcând referire la ceva mut și de nespus de dincolo de limita lingvistică, devin viduri centrale în jurul cărora este construită realitatea noastră.

Lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume în locuri precum: Centrul Pompidou din Paris, Colecția Wellcome din Londra, Centrul Lincoln din New York, KW din Berlin și Bienala Curitiba din Brazilia. În 2018, cartea sa de debut, „Elefantul care a fost rinocer”, a fost publicată de RpB Verlag (Köln). În prezent, el deține o bursă de cercetare de patru ani la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, unde conduce o echipă de cercetători într-o investigație a conceptului de „voice-over”.

Excerpt from 'The Girl Who Never Was' (2014) from Erik Bünger on Vimeo.

The Girl Who Never Was

În 2008, un cercetător american redescoperă urmele pierdute ale primei voci înregistrate vreodată: vocea în vârstă de 148 de ani a unei fetițe care cântă un cântec de leagăn în limba franceză. Un an mai târziu, un alt cercetător dezvăluie că fragmentul conține, de fapt, vocea unui bărbat. Această poveste devine punctul de plecare pentru o explorare a naturii contradictorii a vocii umane, a puterii vocii umane de a sfida orice categorii convenționale de adevăr și falsitate, trecut și prezent, bărbat și femeie. Cu cât încercăm mai mult să-i aducem la tăcere vocea, cu atât cântecul ei devine mai persistent.


Evenimentul face parte din programul Where ART thou?

Where ART thou? este conceput ca un eveniment anual în jurul artelor, umanismului și tehnologiilor în care tehnologia este văzută deopotrivă ca metodă, instrument de creație și comunicare, producție artistică și sursă de inspirație. Interacționând cu practicieni și artiști internaționali din arte vizuale, cinema, video mapping, tehnologie și industriile creative în sensul larg, WhAt? încearcă să formuleze o serie de răspunsuri la provocările cu care se confruntă artiștii și managerii culturali în trecerea către cea de-a 4 revoluție.

Where ART Thou? este un program Rezidența BRD Scena9, dezvoltat în parteneriat cu Amural Festival și Simultan Festival, finanțat prin Fundatia9 și rețeaua EUNIC din București. Cu sprijinul Ambasadei Suediei la București.

Un eveniment post Simultan Festival 2021Starea Instabilă a Lucrurilor, susținut de Primăria și Consiliul Local al Timișoarei prin Centrul de Proiecte.


Prezentarea va avea loc în limba engleză și va fi transmisă și live pe pagina noastră de Facebook.

Conform noilor reglementări privind măsurile aplicate în contextul pandemiei de COVID-19, organizarea evenimentului poate fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-Cov-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

footer-simple