instalații
— 12-18 SEPT. / 14:00-20:00
— Comenduirea Garnizoanei

Where ART Thou? este un proiect inițiat de Rezidența9 în parteneriat cu Simultan festival. WhAT este conceput ca un eveniment anual în jurul artei, științelor sociale și umaniste în care tehnologia este atât o metodă, un instrument de producție și comunicare, cât și o sursă de inspirație. WhAT readuce și în 2022 în atenția publicului discuțiile pe tema conexiunilor existente între artă, noile tehnologii și societate.

Conceptul WhAT? 2022 mizează pe statusul invizibilității individuale sau colective în încercarea de a proteja identitatea individuală în interacțiunea din mediul digital. Totodată, oferă o analiză critică asupra aspectelor de exploatare și control ale tehnologiei digitale, conștientizarea situației și a posibilelor consecințe ale utilizărilor actuale ale noilor tehnologii, rețelele sociale, big data și sistemele de supraveghere.

În acest an, programul propune două dimensiuni:

O serie de 6 ateliere intensive de formare și mentorat susținute de teoreticieni și practicieni români și internaționali, cu preocupări constante în a ceea ce însemna impactul tehnologiei asupra societății.
Atelierele au avut loc în perioada iunie – iulie la București și Timișoara și au fost coordonate de: artiștii VOID Collective (Belgia), Johannes Grenzfurthner (Austria), Sarah Grant (USA / Germania), Nicolas Montgermont (Franța), profesorul Peter Osborne (UK) și filosoful Radu Uszkai (România).

În urma atelierelor, mentorii și curatorii Rezidența9 și Simultan Festival au ales 5 proiecte care au fost produse și vor fi expuse la SIMULTAN Festival 2022, urmând ca în toamnă proiectele să fie expuse și la Rezidența9 în București.
Dorian Bolca
IN SEARCH FOR SHADE
Instalație multimedia, 2022

Plecând de la ideea problematicii tăierilor ilegale de copaci, instalația propune un pseudo-mecanism sculptural care sa activeze sau sa reactiveze conștiința colectivă asupra fenomenului, dar și să înainteze posibile soluții de monitorizare ale acestor acțiuni ilegale.

Claudia Chiriță
PÎN’ LA LUNĂ ȘI-NAPOI
Instalație multimedia cu antenă, 2022

Lucrarea își propune să aducă în discuție problema supravegherii digitale și relația dintre tehnologiile de comunicare noi și vechi prin intermediul unui joc. Ne invită să renegociem termenii participării noastre în mediul digital și ai interacțiunilor online: mai încercăm să obținem un echilibru între menținerea unui grad rezonabil de anonimitate digitală și divulgarea ușoară de informații sensibile prin acceptarea imediată a unor termeni și condiții? Ne mai pasă ce informații sunt înregistrate, distribuite și stocate despre noi?

Denis Flueraru
INVERSE:SURVEILLANCE
instalație interactivă multimedia, 2022

Dezvăluirile Snowden din 2013 au oferit o privire rară asupra amplorii supravegherii în masă efectuate de agențiile secrete în era digitală. Această privire este reprezentată în instalația mea interactivă prin utilizatorul care efectuează un proces de supraveghere inversă, cunoscut și sub numele de „sousveillance”, în funcționarea puterii de stat.

Ștefan Sava
THE NEVER ENDING STORY
instalație multimedia, 2022

Explorează modul în care constrângerile severe asupra comunicării și contextului pot servi ca mijloace interactive pentru a crea un discurs emergent deschis.

Andrei Tudose
SAY IT OUT LOUD

Model de învățare automată dezvoltat în baza arhitecturii Generative Pre-trained Transformer 2 (GPT-2) – creată de OpenAI, 2022O manifestare fizică a universului intim al lui Andrei Tudose într-o structură externă, printr-o serie de mesaje generate de algoritmi de învățare automată, în baza ideilor, cuvintelor și emoțiilor din ultimii 3 ani. Oferind toate conversațiile sale de Whatsapp unui program de inteligență artificială, Andrei construiește o oglindă pusă în fața propriei lui realități și compusă din gânduri pe care nu le-a gândit.


Where ART Thou este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și de Fundația9.
Susținut de Formul Cultural Austriac și Goethe-Institut București.
Partener de producție: Plan Zero


Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale în București. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței9 dezvoltă programe unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.