proiecții
— 12-18 SEPT. / 14:00-20:00
 Comenduirea Garnizoanei


Post-Muzica este un program dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane, curatoriat de Micleuşanu M.

Programul Post-Muzica din cadrul festivalului SIMULTAN include șase lucrări video semnate de artiștii: Constantin Basica, Ioana Vreme-Moser, Silent Strike (Ioan Titu), Lala Misosniky, Cosmin Nicolae și Călin Torsan / Ana Pătrașcu.

”Am pornit pe străzi întortocheate cu reportofonul în buzunar și căștile în urechi. M-am ratacit cu harta în mână. Am ascultat sunetul orașului cu atenție, cu zdruncinături, strigăte, ecouri, păsari, ape curgătoare, mașini și șantiere. Sunet purtător de afect, straturi de spații suprapuse, au puterea de a te plonja instant într-un undeva. Unde? Al realitatii? Al tau? Nedefinit, poate la mijloc sau la margine.”  (Lala Misosniky)

”Cel mai mult sunt atras de improvizația complet liberă. Ea stârnește întotdeauna tensiuni puternice și stranii, atât în sufletele celor care o performează, cât și în mințile celor ce-o primesc ca spectatori. Este un act minunat, dar riscant, conectând muzica de azi cu ce-a fost ea în mare parte din istoria omenirii. Altfel, caut să devin un instrumentist cât mai bun, iar pentru asta mă străduiesc în solitudinea exercițiului zilnic.” (Călin Torsan)

”Sunt fascinat de intersecțiile dintre arte. De formele de exprimare & performance interdisciplinar multimedia. Mă captivează potențialul nelimitat de investigare a acestora, spațiile hibride, și faptul că fiecare disciplină moștenește un set de practici, convenții, tradiții. Asta permite transpunerea elementelor, dintr-o categorie în alta, ceea ce poate genera artefacte interesante și valoroase. Pe baza fuziunii de procese creative îmi pot stabili reguli proprii de compoziție, ceea ce îmi permite evadarea de sub orice criterii de catalogare.” (Constantin Basica)

”Ce rămâne când noi nu mai suntem? Enchanted Grove proiectează în viitor ca să găsească un peisaj în care organismele naturale au fost înlocuite de rămășițe electronice. Prin o serie de mișcări ondulatorii, sunetul sau ’post muzica’ se naște aici, în mațele unei mașini dezafectate. Între componente precum minerale, bucăți de ceramică și segmente de siliciu imprimate, electronii circula prin desene, se întâlnesc, se acumulează și ajung eventual să creeze zgomot.” (Ioana Vreme-Moser)

”Pentru mine, orice conține sunet, chiar dacă nu e organizat (în definiție, armonic, ritmic) e tot un fel de muzică. Trăiesc cu asta, experimentez zilnic, lucrez cu zgomote… apropo de antiteză, pe mine mă fascinează sinteza modulară, e un paradox la mijloc: poți programa pentru a scoate sunete aleatorii. Sau invers, poti experimenta, improviza și în final să obții ”sunete organizate”. Oricum, totul e ciclic, haos-ordine-haos, dinamică valabilă pentru tot ce ne înconjoară, viața interioară, viața exterioară și intersecția dintre ele.” (Ioan Titu / Silent Strike) 

”Probabil, provenind de la periferie, migrez către spații secundare. Mă atrag fenomenele și evoluțiile de la limite, spre deosebire de evenimentele de la centru. Caut în permanență un mediu de exprimare care să-mi permită reflecția (și reflexia), să transmită senzația de simulacru de stări, nunațe, memorie. Asociez intuitiv sunetele cu imaginile, îmi place termenul de captură, pare într-adevăr că sur/prinzi frânturi de spațiu și timp pe care le ”sechestrezi” într-un anumit format… o ”carceră” de conținut, chiar dacă interpretarea e liberă.” (Cosmin Nicolae)

FACEBOOK / YOUTUBE SOUNDCLOUD


Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale în București. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței9 dezvoltă programe unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.