SIMULTAN FESTIVAL XVII.
The Changing and The Indeterminate.

10  — 18.09.2021 / Timișoara, RomaniaA XVII-a ediție a Festivalului SIMULTAN va avea loc în perioada 10-18 Septembrie 2022 în Timișoara și își propune să canalizeze idei și să genereze perspective noi în contextul (post)pandemiei globale și al urmărilor sale, precum și al reverberațiilor cauzate de războiul din Ucraina, elaborând activ prin intermediul unor producții artistice și teoretice teme și subiecte precum viitorul și potențialul artei într-o perioadă de transformări masive.

Titlul ediției din 2022, ‘The Changing and The Indeterminate’ își propune să memoreze, să exploreze și să valorifice această stare de tranziție prin reflecție speculativă, un tip de simulare euristică ca o reactivare conștientă a comportamentului trecut stocat în memorie.

The Changing and The Indeterminate, este un fragment dintr-un studiu al lui Ted Nelson referitor la structurarea și procesarea informației, în care menționează prima oară termenul de hypertext și hypermedia, ideea unui sistem complex de elemente interconectate. Această idee s-a născut acum mai bine de 50 de ani, azi deja exista sisteme complexe interconectate care ne oferă acces la informație prin intermediul internetului, dar a creat și alte conexiuni strânse și cu lumea fizică, pe diferite planuri, economic, social sau științific.

Economia mondială este un sistem complex compus dintr-o multitudine de rețele interconectate, dar distincte — rețele de oameni, bunuri, bani sau chiar bits. Aceste rețele se află în mișcare permanentă, oamenii migrează, mărfurile se mișcă, banii se transferă și datele se mută – cum s-a întâmplat  întotdeauna. Sub capitalism această mișcare ia o nouă formă. Mișcarea devine condiția prealabilă pentru creștere, care este la rândul ei condiția prealabilă pentru stabilitatea relațiilor sociale capitaliste. În esență, sistemul nu poate supraviețui fără mișcare. Însă ce se întâmplă când acest sistem se blochează și apar rupturi majore, iremediabile?  

În acest sens, este  important sa concepem și să inaugurăm acest cadru conceptual ambiant, de orientare speculativă.Un program
ASOCIAȚIA SIMULTAN

Realizat cu sprijinul
PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI ȘI AL CONSILIULUI LOCAL TIMIȘOARA prin CENTRUL DE PROIECTE
ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL – AFCN

Parteneri
DIRECTIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ TIMIȘ
FUNDAȚIA9ECHIPA
Levente Kozma, Alin Rotariu, Florin Fâra, Raluca Rotariu, Alina Doroș, Andreea Săsăran, Maria-Luiza Alecsandru, Adrian Teodor, Vlad Cadar, Sergiu Sas, Huba Antal, Ioana Vreme-Moser, Radu Sârbulescu, Botond VajnaCONTACT
simultan@simultan.org

NEWSLETTER