— 17 SEPT. / 20:00
— MUZEUL CORNELIU MIKLOSI

Concentrându-se neîncetat, încă din anii 60, pe scrierea de muzică (nouă) și interpretarea ei, Iancu Dumitrescu și-a găsit timp în ultimii ani să se axeze mai ales pe producția sa electronică.
Acest workshop/conferință și improvizația dirijată de el vor face cunoscute unele dintre aceste noi producții într-o companie deosebită.
Iancu Dumitrescu are, fără îndoială, cea mai lungă carieră în muzica electronică din România. Membru fondator al studioului de muzică electronică de la Conservatorul din București în 1967, fondator al ONG-ului Comunitatea Română de Muzică Electronică Asistată de Calculator, CREMAC și probabil cel mai experimental compozitor de muzică electronică din jur: acusmatic, spectral, arhaistic (orfic, bizantin,…)
-hibrid: muzică pe bandă DAWless, piese electronice pentru ansamblu (Hyperion, fondată în 1976), perfecționată pentru improvizație dirijată și tehnici instrumentale extinse (academic vs. diy)
-organizator/dirijor – de ex. la Festivalul de Muzică Enescu și cluburi de muzică noise renumite, fondator și producător de sunet al casei de discuri Edition Moderne (50 de lansări)
Bálint Bolcsó, compozitor instrumental și electroacustic, care folosește adesea electronica live atât în muzica compusă, cât și în cea improvizată: și-a scris teza despre improvizația electroacustică la Universitatea de Muzică Liszt din Budapesta și predă subiecte similare la Universitatea din Pécs.
Milan Milojković, muzicolog de muzică electronică și profesor asociat la Departamentul de Muzicologie și Etnomuzicologie de la Academia de Arte din Novi Sad, unul dintre redactorii muzicali la Third Program Radio Belgrad. Proiectează și realizează instrumente muzicale digitale și analogice și performează în mod regulat cu diverse ansambluri.
Cyrill Lim, academician independent, artist sonor și compozitor, recent bursier la New Europe College pe tema „Muzicieni / Compozitori români în timpul comunismului”.
Un proiect unic, curatoriat de Octav Avramescu (Sâmbăta Sonoră, Săptămâna Sunetului, Studii de sunet, etc…) Când am discutat cu Iancu, el și-a amintit de drumul făcut cu Iannis Xenakins de la Paris la Brăila, cândva prin anii 80, sau poate 90?
Iancu Dumitrescu, piese dirijate și primă audiție:
Ignitus I și II
Les hérésies I
Pistis Sophia II
Apocrife (alfa)
Sculpturi Sonore