PRELEGERE INAUGURALĂ
— 10 NOI / 17:00

Shintaro Miyazaki

DON’T FORGET TO CHANGE THE BEAT FROM TIME TO TIME
– A THEORY OF COUNTER-RAVING

În prelegerea sa inaugurală, Shintaro Miyazaki va aborda relația dintre diferite aspecte ale vieții individuale, sociale și tehnologie, încercân nu doar să critice cultul progresului infinit, al dezvoltării, creșterii economice și capitalismului, ci și să prezinte posibile soluții prin prezentarea unui cadru teoretic potrivit aprecierii valorilor politice a practicilor sonice și puterea transformatoare a muzicii, sunetului și, în plan general, a artei, printr-o idee relativ nouă pe care o numește „contra-raving”.

Shintaro Miyazaki (1980 *) a studiat media, muzica și filosofia la Basel (Elveția) și Berlin. În 2012, a absolvit cu „Summa cum laudae” programul doctoral în „Teoria presei germane” la Humboldt-Universität zu Berlin, cercetând îndeaproape istoria digitalității și a computerelor care se concentrează pe ritmurile algoritmice. În sfera de interes a lui Shintaro se află creșterea nivelului de influență a tehnologiilor de mediere, precum software, dar și protocoalele invizibile de comunicație precum Wifi (WLAN) sau tehnologiile de supraveghere, precum recunoașterea facială, ori tehnicile de învățarea automată (computerizată) în viața cotidiană. Scrierile sale teoretice sunt influențat de Michel Foucault, Felix Guattari, Friedrich Kittler, Wolfgang Ernst, Franco Bifo Berardi, Wendy Hui Kyong Chun, Mara Mills sau Claudia Mareis. 
În prezent, este preocupat de problematica autodeterminării și promovarea bunăstării individuale și colective în timp ce ne urmăm viața digitalizată, care încălzește și distruge atmosfera planetei noastre și, în același timp, despre cum am putea să ne desprindem de ideologia capitalismului pentru a ne asigura un viitor sustenabil.
Shintaro a activat și ca „muzician de laptop” și sound artist în perioada 2003-2010, perioadă în care era o prezență pe scena locală a DJ-ilor din Basel, Elveția. Unul dintre momentele importante din cariera sa muzicală a fost participarea la turneul „Laptoporchester Berlin”, desfășurat în sud-estul Europei, luând parte inclusiv la ediția din 2009 a festivalului SIMULTAN. 

WEBSITE