LIVE PERFORMANCE – CRINOLETTES | GYRATION RESISTANCE
10 NOV / 20H

foto Anna van Kooij

Magnetoceptia este un proiect colaborativ între Patrizia Ruthensteiner (AT) și Dewi de Vree (NL), ce cuprinde o serie de performance-uri și instalații realizate în jurul unor antene autoconstruite, purtabile, care ridică frecvența câmpurilor electromagnetice din împrejurimile lor, făcându-le perceptibile prin sunete electronice.

Proiectul este un mod de a cerceta diferite proprietăți sonice și materiale deja prezente în mediului  natural, în contrast cu peisajele urbane, dând formă acestor fenomenelor fizice. Extensiile rudimentarelor simțuri primordiale umane sunt modificate pentru a face aceste fenomene vizibile.

CRINOLETTES | GYRATION RESISTANCE

Performance-ul „Crinolettes | Gyration Resistance” este un radio-balet site-specific, la baza căruia stau două antene transformatoare purtate de Ruthensteiner și de Vree. Antenele reprezintă o reinterpretare a celebrei piese vestimentare feminine — crinolina — o fustă rigidă dintr-o structură din oțel, purtată inițial sub jupă, care funcționează ca o extensie fizică a corpurilor interpretelor. Astfel, crinolina devine un mijloc de augmentare tehnologică a simțurilor umane,  preschimbând un simbol al restricției într-un instrument de emancipatoare.

Sferele rotative ale antenelor captează undele electromagnetice specifice sitului, prelucrându-le apoi ca materie primă sonoră pentru o compoziție muzicală unică, datorată semnalelor emise, dependente de poziția interpretelor una față de cealaltă și de spațiul în care acestea performează.

WEBSITE
FACEBOOK