instalatie de sunet de Sillyconductor
 08 NOV  10 NOV | Muzeul Corneliu Miklosi


Datorită densificării continue a conurbațiilor, poluarea fonică în limitele orașului a atins niveluri fără precedent. Acest lucru nu afectează doar anguria în creștere a locuitorilor umani, ci are repercusiuni directe asupra faunei urbane și în special a păsărilor.

În urmă cu mai bine de un deceniu, cercetările au arătat că păsările mascule care încearcă să concureze cu traficul și sunetele din oraș cântă mai tare și la frecvențe din ce în ce mai mari, ceea ce le-ar putea dăuna corzilor vocale și auzului. Drept urmare, cântecele lor devin mai haotice și mai puțin diverse, ceea ce le face mai puțin atractive pentru păsările femele și le dăunează posibilităților de împerechere. Ornitologii au descoperit că „Păsările cu cântece mai bogate și mai complexe se descurcă mai bine în jocul de împerechere și sunt capabile să își apere teritoriul cu mai mult succes. Dacă păsările încep să-și simplifice cântecele, astfel încât să poată fi auzite împotriva zgomotului de fundal, s-ar putea să se simtă atacate de alte păsări care cred că sunt bolnave. Aceasta ar putea avea implicații grave asupra conservării ”.

„Există multe strategii diferite pe care păsările le implementează pentru a contracara zgomotul mediului urban. Aceste strategii ne-ar putea duce la observarea unei specii urbane de păsări complet separate, care nu se pot reproduce cu vărul său de țară. Melodiile lor pot pierde calitatea și vor deveni mai dure. Acest lucru ar putea avea implicații grave asupra cât de potrivite și atractive sunt percepute de femei. Chiar și atunci când reușesc să se împerecheze, descendenții lor de sex feminin vor prefera bărbații care cântă în același mod de calitate inferioară, ceea ce va duce la o izolare completă între diferite grupuri și consangvinizare ”.

Este un zbor scurt de la vârfurile arborilor urbane în locurile muzicale, cu nivelurile de sunet și oportunitățile sociale nesănătoase corespunzătoare, ridicând astfel o întrebare despre cultura clubului, sănătatea auzului și rolul volumului puternic în de / construirea relațiilor dintre grupurile sociale.

„BirdHouse” este o instalație publică care produce păsări artificiale care anticipează dizolvarea totală a complexității păsărilor.

* Așteptați-vă ouăle de Paște.

SOUND EXCERPT