PREZENTARE
 8 Nov / 14h @ Casa Artelor

REALITĂȚI ALTERNATIVE: MUZICA ELECTRONICĂ ȘI EXPERIMENTALĂ ÎN ASIA ȘI AFRICA

Pentru a realiza cu adevărat o decolonizare, trebuie să învățăm să ne decolonizăm mințile și, cel mai probabil, să rescriem o istorie generală a muzicii electronice și experimentale, care să includă referințe nu doar din vestul Europei și din America de Nord, dar și referințe din restul lumii.
Educația muzicală în lumea occidentală și în unele părți ale lumii non-occidentale încă se concentrează puternic pe muzica europeană (inclusiv cea electroacustică), în special la nivel universitar. Dar asta nu înseamnă că istoria genurilor muzicale comerciale a fost decolonizată. Fie că facem referire la  scena muzicii techno sau la cea a muzicii experimentale, industriale, zgomotoase ori electronice, această „decolonizare” trebuie să aibă loc.
Chiar dacă re-descoperirea și reeditarea operei de muzică electronice timpurie a compozitorilor precum Halim El-Dabh (Egipt), Otto Sidharta (Indonezia) și Toru Takemitsu (Japonia) a scos la lumină câțiva „pionieri”, continuăm să ne confrunăm chiar și în ziua de astăzi cu o mare provocare atunci când ne confruntăm cu problematica remodelării viziunii oamenilor asupra Africii și a Asiei sau chiar a Americii Latine, adesea asociată cu așa-numita „world music”.
Cu toate acestea, decolonizarea nu înseamnă doar a aduce în prin plan muzica electronică și experimentală asiatică și africană, ci și despre cum înțelegem sau cel puțin cum să punem în context diferitele realități ale muzicii contemporane africane și asiatice din trecut și prezent.
Istoria muzicii electronice și experimentale în Africa și Asia a început aproximativ în anii 1950 (cu excepția notabilă a Halim El-Dabh în 1944), astăzi acest peisaj muzical este unul bogat, în ciuda provocărilor cu care se confruntă în continuare unele țări și comunităț în lumea de astăzi — globală, dar inegală.
După mai mult de două decenii de cercetare în muzică electronică, experimentală și sonoră alternativă din Asia și Africa, Cedrik Fermont a publicat mai multe eseuri academice și non-academice despre muzica electronică, electroacustică, zgomot și muzică experimentală din Asia și Africa, și a co-scris alături de sociologul și compozitorul Dimitri della Faille, cartea „Not Your World Music: Noise In Asia de Sud-Est”. În 2017, cei doi au câștigat premiul „Golden Nica” Ars Electronica, cel mai prestigios premiu din în categoria „Digital Musics & Sound Art”.

WEBSITE