VIDEO SCREENING
— 9 — 10 NOV

AV programme Transcultures – Pépinières européennes de Création for Simultan 2019 

Transcultures (Centrul de culturi digitale și sonore – BE) și European Pepinieres of Creation (rețea internațională – cu sediul în Franța – care promovează mobilitatea artiștilor contemporani) propune pentru această ediție a festivalului Simultan 2019, o selecție audio-video care accentuează legătura dintre sunet și dimensiunea vizuală, pusă pe picior de egalitate, dar și relația cu urbanitatea contemporă (sau cu opusul său, naturalismul) și cu aspectul poetic al rezistenței la violență și nebunia absurdă a lumii.
Acest program de lucrări AV, imaginat de creatori hibrizi, este curatoriat de de Philippe Franck (director Transcultures-Belgia și European Pepinières of Creation-France).
_ Producție: Transcultures-Pépinières européennes de création.
_ Durata programului> aproximativ 40 de minute.

GAPS, Tamara Lai, BE, 2014, 4’40’’
Cel de-al treilea episod dintr-o serie nelimitată de filme rutiere experimentale, GAPS evidențiază,  ca în trecut, compensării, fracturi, goluri… întâmplări petrecute la locul de muncă, în epoca modernă, petrecute în mai multe tipuri de locuri și și mai multor genuri de oameni. Acele întâlniri, momente de adevărată comuniune cu lumea, în toate ipostazele sale, au fost filmate la Londra, Barcelona, La Rochelle și Bruxelles. Coloana sonoră este compusă din extrase de muzică live (beatbox, trip-hop, lupte hip hop, bandas…) și este interpretată în mare parte de muzicieni de stradă.
_ Producție: Thalamus Prod.

La couverture (mélomane), Christophe Bailleau, BE/FR, 2018, 4’31’’
Pornind de la o piesă muzicală – Melomane – și evocând, cu un accent primăvăratec, minimalismul nord-american, tema noului său album Firebird, lansat de Transonic (strâns legată legătură cu caietul de poezii eponime), Christophe Bailleau a realizat un videoclip (în cadrul unei rezidențe găzduite de European Pepinieres of Creation in Paris and Transcultures in Charleroi) care a pus în scenă, într-un mod colorat și enigmatic, un personaj acoperit cu o pătură care performează în peisaje naturale sau semi-urbane pentru a ne duce în cele din urmă la o altă dimensiune.
_ Producție: Transcultures / Transonic, European Pepinieres of Creation.

L’échappée belle, Pastoral, BE/FR, 2018, 7’05’’
Pe o compoziție impresionistă a duetului belgiano-francez (Christophe Bailleau + Philippe Franck), arpegiile de chitară și undele electronice, schițe bucolice, poetice sau pline de umor, se împletesc pentru a ne purta pe aripile unei balade la dulcea nebunie, derivată dintr-un cotidian ireal, provincial.
_ Producție: Transculturi / Transonic

Foundation, Natalia de Mello, PT, 2016, 4’51’’
Pornind de la întâlnirea cu artiștii sonori Isa Belle (boluri tibetane și cristal), Paradise Now (voce, chitară, electronică) și un muzician cu o afinitate pentru de improvizație, Maurice Charles JJ (saxofon), artistta multidisciplinară Natalia de Mello a realizat un videoclip poetic, care rezonează ecoul acestui univers audio-meditativ, prin fotografii naturaliste, materiale organice și portrete continue ale artiștilor.
_ Producție: Transcultures / Transonic

Strange meeting in an empty space, Stéphane Kozik, BE, 2013, 8’38’’ 
Pentru a crea acest scurtmetraj, parte a proiectului european Park in Progress, Stéphane Kozik s-a aventurat în locul de adunare al vulturilor din Aragon, unde a instalat senzori și camere pentru a crea o reprezentație imaginativă alături de dansatoarea maghiară Julia Hadi. Specialist în creația sonoră realizată din capturi in situ, Stéphane Kozik se confruntă cu natura sălbatică și tulburătoare a adunării a 500 de vulturi.
_ Producție: Transcultures / Transonic

Trans Travelling Blues (Migrations#7), Paradise Now featuring Jacob Bleu, BE/CI, 2018, 4’27’’
Acestă lucrare video a fost realizată exclusiv din tablouri din seria „Migrații” a artistului vizual ivorian Jacobleu, pentru care producătorul de sunet belgiano-francez Paradise Now a fost invitat să compună o serie de peisaje sonore organice. A șaptea migrație este un post-blues eteric, care se întinde la fel de încet precum lucrările picturale animate printr-o mișcare lentă. Lucrarea reflectă atât realitatea dramatică a acestor mii de migranți fără nume, cât și imaginarul asociat cu căutarea disperată a unei lumi mai bune, evocând, totodată, și energia vieții de care aceștia sunt conduși.
_ Producție: Transcultures / Transonic

The Slyder, Régis Cotentin, FR, 4’32’’, 2019
Supraviețuirea triumfă asupra tulburării. Cântecul himerelor din trecut împinge spre negrul ecranului mental, doar pentru a fi întâmpinat de o surpriză neașteptată în momentul în care dispariția memoriei devine observabilă… reflectând ceea ce prezentul oglindește… și călătoria continuă.
_ Producție: Transcultures / Transonic

WEBSITE